zondag 13 mei 2007

OME FREDDIE

Net zo Noordwijks als 'keun' is 'ome Freddie'. Twee binnen de Noordwijkse bevolking levende begrippen.
'Keun' komt uit je hart, zit in je bloed. Het is moeilijk een buitenstaander duidelijk te maken hoe 'keun' voelt.
Je hebt een keun huis, een keun boek, een keun televisieprogramma of een keune vakantie.
En keune vent is iemand die eerlijk is, of aardig, er goed uitziet of gewoon leuk is om mee om te gaan.
Ome Freddie is een keune vent. Hoewel je er gif op kunt innemen dat geen enkele Noordwijker hem persoonlijk kent, laat staan dat er sprake is van enige bloedverwantschap, is hij onze enige echte ome Freddie. Hij woont 'op' zee (zeg nóóit 'aan') en is tot onderdeel gemaakt van een aantal plaatselijke tradities.
Zoals daar is de opvoeding van kinderen. Om duidelijk te maken dat geld alleen ook niet gelukkig maakt, wordt met de regelmaat van de klok aan de kinderen voorgehouden dat:
Ome Freddie die echt alles bezit wat een mens maar zou willen bezitten,'s morgens bij het opstaan verveeld uit zijn zolderkamerraampje naar buiten staart om op te merken: Een nieuwe dag, wat moeten we nu weer de hele dag eens gaan doen.
Dan is daar ook nog het 'toertje om'. Een toertje om kan gemaakt worden te voet, op de fiets of op gemotoriseerde wijze. Belangrijk is dat minimaal één maar bijvoorkeur twee 'Bóélevarts' worden aangedaan. Het korte traject- inclusief Wilhelminaboulevard; het lange uitgebreid met de Koningin Astridboulevard wordt na het ronden van de boei(het Tappenbeck-monument
in de Zuid) afgesloten met het rijden langs de Heineken vestiging. Dat is wat een Noordwijker bedoelt als hij zegt: "Ben je al bij ome Freddie langsgeweest."
Toen ome Freddie was ontvoerd en zijn verblijfplaats nog niet was gevonden hoopte ik er altijd op dat ik, als ik 's avonds laat terugkwam van de avond HBO en moederziel alleen over de streng verlaten Nieuwe Provinciale reed, ome Freddie en zijn chauffeur ergens aan zou treffen. Zo een soort van liftend langs de kant van de weg. Ik had ze dan mee naar huis genomen, een bakkie voor ze gezet, en ze zonder ophef en pers en politie, thuis bij "De Ark" afgeleverd.
Aan welke tap we ons ook bevinden, in welk binnen- of buitenland, hoeveel inhoud de flessen bier ook hebben, wijzend op het groene logo zeggen we: "HEINEKEN, you know, the owner of that brand, is our uncle Freddie."



3 januari 2002 – Grootaandeelhouder en directeur van de bierbrouwerij van zijn grootvader Gerard Adriaan Heineken, overleed in Noordwijk op 78-jarige leeftijd. Alfred Henry Heineken werd geboren op 4 november 1923 in Amsterdam. Nadat hij in Haarlem de HBS gevolgd had, kwam hij in 1941 in dienst bij het bedrijf Heineken. Heineken was op dat moment niet meer in bezit van de familie, maar Alfred zorgde ervoor dat hij enkele jaren later aandelen terugkocht, waardoor de familie weer een meerderheid van de aandelen bezat. Hij richtte de Heineken Holding op en werd hoofd van de directie. Onder zijn leiding groeide Heineken uit tot een wereldwijd bekend merk. In 1989 trad hij af als directeur.

Geen opmerkingen: