zondag 3 juni 2007

POETSEN

Op vrijdag kreeg het hele huis een grote beurt. Alles wat los zat werd gelucht, uitgeklopt en buiten gehangen. Alles wat vast zat werd geboend en gewreven.
Eerst werden de bedden verschoond. Lakens en slopen werden door schone exemplaren vervangen. De dekens het stof eruit geslagen, werden uit het raam te luchten gehangen. De matjes werden geklopt. De vloer gezwabberd en in de was gezet.
De loper ging van de trap werd buiten gehangen over de waslijn en met de mattenklopper bewerkt. Vervolgens werden de koperen roeden glanzend gepoetst en als dan boven alles klaar was en de trap weer met loper en roeden was gerestaureerd was het de beurt aan de beneden- verdieping.
Stoelen de kamer uit en in de gang, het vloerkleed opgerold en na het ragen van muren en plafond, het soppen van de deuren werden de ramen gezeemd. Daarna werden de meubels en de vloer in de was gezet en dan was er tijd voor koffie.
Net als de traploper was nu het vloerkleed over de waslijn uitgehangen om met de mattenklopper bestraft te worden en kreeg het een laatste opfrissing met een in azijnwater gedoopte harde borstel. Dan ging het kleed frisruiken en stofvrij terug op de vloer, waar alle was was uitgewreven en elk meubelstuk ging terug op zijn plek.
Nu was het poetsen zo ver gevorderd dat aan de voorbereidingen voor het warme middagmaal kon worden begonnen.
Na het eten kwam de keuken aan de beurt. De kasten werden van binnen en van buiten onderhanden genomen. De vloer geschrobd met de luiwagen en het granieten aanrecht en de betegelde gootsteen met VIM geschuurd. De buitenboel werd het laatste gedaan. Het tuintje aangeharkt, de straat geveegd en tot besluit van deze werkdag werden bel en brievenbus gepoetst tot ze met hun diepe gouden glans de voordeur tot uitnodigend pronkjuweel maakten. Dan kwamen wij uit school, slikten met onze niet geveegde voeten het vuil opnieuw naar binnen, gooiden jas en tas in een hoek van de kamer en vielen ( wel gevraagd of het mocht) aan op de koekjestrommel.
Moeder, te uitgeput om commentaar te geven schonk ons thee in en luisterde belangstellend naar onze verhalen. Het hele huis rook naar wrijfwas, spiritus en groene zeep, zo feestelijk schoon kon je op de zondag gaan wachten!

Geen opmerkingen: